De montage (editing)

Videomontage is meer dan alleen het knippen en plakken van gefilmd materiaal. Ook zaken als slowmotion, beeldversnellingen, kleurcorrecties en het toevoegen van special-effects worden in de montagestudio gedaan.
Hieronder leggen wij het hoe en waarom uit rondom de gang van zaken bij de montage binnen bluemedia.

Inladen en ‘spotten’
Het begint allemaal met het inladen en het zogenaamde ‘spotten’ van het gefilmde materiaal. De beelden worden vanaf de camera de montagecomputer ingeladen. Vervolgens wordt er een selectie gemaakt van de mooiste, beste en meest bruikbare shots. Deze worden op chronologische volgorde op een tijdlijn geplaatst. Dat is het startpunt van de montage.

Montage stijlen
Er zijn verschilende manieren van monteren. Een flitsende montage is een montage met veel beeldwisselingen waarbij hele korte shots worden gebruikt (tussen de 1 en 3 seconden). Denk hierbij aan videoclips (muziekvideo’s) of intro’s van TV-series.  Een meer documentaire stijl montage is veel minder flitsend. In dit geval duren de beelden veel langer en zijn de overgangen veel rustiger. De montage van een bedrijfsfilm is vaak een mix van diverse montagestijlen en daarbij sterk afhankelijk van de wens van de klant en de doelgroep waarvoor de film bestemd is.

Kleurcorrecties
Doormiddel van kleurcorrectie is het mogelijk om in de montage een bepaalde sfeer aan de beelden mee te geven. De camera, en vooral de lenzen op die camera waarmee de beelden geschoten zijn bepalen al een groot deel van de ‘look and feel’ van de beelden, maar middels kleurcorrecties is deze sfeer nog beter/mooier te maken. Omdat de belichting bij elk shot en elk camerastandpunt anders is wordt dan ook per shot ge-kleurcorrigeerd wanneer dit gewenst is.
kleurcorrectie-bedrijfsfilm-emmen
origineel materiaal                                       met kleurcorrectie

Special Effects
Ook de zogenaamde special effects worden (wanneer gewenst) in de montage toegevoegd. Dit kunnen tekst effecten zijn die op een mooie manier in beeld verschijnen maar ook explosies, beeldtrillingen, overgangseffecten en nog veel meer.

Bluescreen | Greenscreen | Chromakeying
Ook Chromakey effecten (Bluescreen / greenscreen) worden pas in de montage gedaan. De filmopnamen voor het blue- of greenscreen worden ingeladen en vervolgens wordt de blauwe of groene achtergrond in de montage ‘vrijgemaakt’. De persoon of het object dat voor het groene of blauwe scherm is gefilmd kan vervolgens op een hele andere achtergrond worden geplaatst.


Originele opname                 gemonteerd op andere achtergrond