E-learning | Trainingsfilms
E-learning hét middel om mensen iets te leren of te trainen via het internet. Maar statische teksten lezen in een e-learning omgeving is saai. De aandacht verslapt snel en er wordt een behoorlijk beroep gedaan op het concentratie-vermogen én de inzet en motivatie van de gebruiker.

Dat kan anders. Middels korte en interessante filmpjes wordt de gebruiker geïnformeerd en getriggerd over de betreffende lesstof. Afhankelijk van het gebruikte e-learningsysteem kunnen er bijvoorbeeld na de film vragen worden gesteld over de inhoud welke de gebruiker moet beantwoorden. Maar ook bepaalde ingewikkelde informatie kan door een film en/of animatie worden verduidelijkt of uitgelegd. Ook voor mensen die moeite hebben met hun concentratie of een korte spanningsboog hebben is leren middels video een goed werkend alternatief op de statische ‘tekstboek’ manier van leren.

Hoe gaat dit in zijn werk
Hoe video uitleg en trainingsfilms kunnen worden ingezet voor e-learning is afhankelijk van het gebruikte e-learningsysteem. Wij kunnen hier bepaalde systemen ‘op maat’ voor ontwikkelen, maar het is in veel e-learningsystemen tegenwoordig mogelijk om filmpjes toe te voegen en hier een bepaalde functie en/of vraag aan te koppelen.

Video motiveert!
Enkele voorbeelden Elke vraag kan worden voorzien van een filmpje waardoor het systeem een stuk aantrekkelijker en duidelijker wordt voor de gebruiker. De gebruiker heeft de informatie tijdens het bekijken van de film al een eerste keer gezien en gehoord (voice-over) waardoor er al informatie blijft hangen. Wanneer er vervolgens vragen worden gesteld over deze film en de betreffende informatie wordt de gebruiker gedwongen om hier een tweede keer over na te denken. Het resultaat is kortweg dat de gebruiker al op dit moment meer informatie heeft opgenomen dan wanneer deze alleen een tekst heeft gelezen.

 

Een andere optie is bijvoorbeeld om alleen per onderwerp of hoofdstuk een inleidend filmpje te tonen. Hiervoor zijn minder films nodig waardoor de kosten wat lager uit kunnen vallen dan wanneer er voor elke vraag een film wordt gemaakt. Het is echter een feit dat mensen sneller leren én informatie beter onthouden wanneer zij dit naast alleen tekst ook in beeld en geluid hebben gezien. Men kan er zich een beeld bij vormen waardoor de informatie beter beklijft.

Zo zijn er tal van verschillende mogelijkheden qua film en e-learning. Wij adviseren en denken graag mee of wij in uw specifieke sector iets kunnen betekenen dat een waardevolle aanvulling zou zijn op uw trainingen en informatievoorziening.

Neem gerust eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.